Information
 

Anna Greta Ståhles stipendium till tidigare DOCH-student

2016-10-10

I samband med teaterorden TSO:s systrars 30-årsjubileum på Dansmuseet den 21 september utdelades tre stipendier à 25 000 kronor ur Anna Greta Ståhles minnesfond för unga scenartister. En av dessa var Nelli Kujansivu, cirkusartist med jonglering som specialitet.

Nelli Kujansivu

Nelli Kujansivu som examinerades från DOCH 2016 tilldelades stipendiet ”för sin skicklighet inom fotjonglering. Med sin starka teknik, fina scennärvaro, musikalitet och öppna konstnärliga nyfikenhet har hon utvecklat sin cirkusdisciplin bortom det traditionella."

Anna Greta Ståhle

Anna Greta Ståhle (1913–2006) var journalist och verksam som danskritiker och dansskribent främst på Dagens Nyheter 1952–75. Hon var även en uppskattad föreläsare och undervisade bland annat många år på Koreografiska institutet (nuvarande DOCH). Hon var dessutom mycket intresserad av cirkus och marionetteater och gjorde viktiga insatser för dessa konstarter. Stipendiaterna representerar de tre områden som låg Anna Greta Ståhle särskilt varmt om hjärtat.

Övriga stipendiater

Jazmine André, dansös vid Kungl. Operan, med motiveringen att hon ”har en naturlig tillgång till rörelsen och en genuin musikalisk frasering. Hon har en stark scenisk närvaro och gestaltning i de roller hon framför inom den klassiska baletten.”

Sara Bexell från Dockteatern Tittut med motiveringen att hon ”är en skicklig dockspelare som tar sig an sina uppgifter med stor närvaro och koncentration. Sin nyfikenhet och humor bär hon med sig in på scenen och hennes hängivenhet till dockteater som konstform är uppenbar.”

Stipendierna delades ut av Anna Greta Ståhles barn, Anna Karin, Lasse och Barbro, assisterade av Emelie Lagergren, en nära vän till familjen.