Information
 

Marcus Lindeen Europaturnerar med fransk pjäs

2022-04-01

Regissören Marcus Lindeen åker i vår på Europaturné med sin senaste franska pjäs L’Aventure invisible. Föreställningen har bjudits in att spela på Schaubühne i Berlin (5-6 april), Piccolo Teatro i Milano (16-18 maj) och Wiener Festwoche i Wien (29-31 maj). Pjäsen som är producerad för Théâtre de Gennevilliers i Paris är också en del av det forskningsprojekt som Marcus bedriver som doktorand på Stockholms konstnärliga högskola.

L’Aventure invisible (Det osynliga äventyret), som hade premiär på den prestigefulla Festival d’Automne i Paris, är den sista delen av en trilogi med dokumentära pjäser på temat identitet. Schaubühne i Berlin kommer i och med detta gästspel att ha visat hela trilogin som även består av pjäserna Ångrarna (2006) och Wild Minds (2013). Samtliga pjäser har under åren presenterats som del av deras årliga festival FIND (Festival International New Drama) för samtida europeisk teater.

L’Aventure invisible bygger på intervjuer med en hjärnforskare som förlorat minnet, en konstnär som är besatt av en bortglömd fotograf och patienten som genomgått världens första ansiktstransplantation.

– Även om berättelserna är svindlande så har pjäsen i sig ett väldigt avskalat format utan en egentlig scen. Publiken sitter ihop med de medverkande i en cirkel och bara lyssnar på ett samtal. Så jag är väldigt glad över att ett sånt här återhållet teaterkoncept verkar fungera bra och nu dessutom når en internationell publik, säger Marcus Lindeen.

TheRaft_MarcusLindeen_director_1_550x560_folk.jpg
Marcus Lindeen, doktorand i film och media.

På Piccolo Teatro i Milano, som är Italiens största teater, kommer båda Marcus Lindeens franska uppsättningar av Wild Minds och L’Aventure invisible att spelas i maj. Samtidigt släpps hela pjästrilogin som bok på italienska på bokförlaget il Saggiatore. Marcus är även en av fem internationella regissörer som nyligen engagerats som associerade konstnärer till Piccolo Teatro.

Pjäsen ingår tillsammans med dokumentärfilmen Flotten (2018) i Marcus Lindeens forskningsprojekt som han genomför som doktorand i film och media på Stockholms konstnärliga högskola. Projektet undersöker det iscensatta samtalet som både metod och form för att gestalta dokumentärt material inom både film och teater.

Om gästspelet på Schaubühne i Berlin

Läs mer om Marcus Lindeens forskningsprojekt

Marcus Lindeens hemsida

Bild: Franky Gogo, Claron McFadden och Tom Menanteau i Marcus Lindeens pjäs L’Aventure invisible (Det osynliga äventyret). Foto: Maya Legos.