Information
 

Lyckade danskurser för barn på flykt

2022-06-20

13–15 juni höll SKH Danspedagogik en danskurs för barn 6–12 år från Ukraina. Tack vare fint samarbete och att studenter tog ett stort ansvar blev det så lyckat och uppskattat att samma kurs erbjuds ännu en gång i sommar.

Prefekt Ylva Hofvander Trulsson berättar om hur kurserna kom till: 

Dans skapar glädje i kroppen, så därför tog vi detta initiativet.

–När Ukraina invaderades funderade vi på SKH Danspedagogik hur vi skulle kunna hjälpa till för de familjer som sen var på flykt. Eftersom vi har mycket kompetens i dans för barn och unga på institutionen så funderade vi på om detta var inom ett område där det kanske skulle kunna finnas hjälp att ge. Barn på flykt har ofta jobbiga upplevelser och separationer bakom sig och då är det fint att kunna få fylla sin tid med upplevelser som skingrar tankarna. Dans skapar glädje i kroppen, så därför tog vi detta initiativet.

–Innehållet formulerade vi medarbetare och studenter tillsammans. 

–Vi tycker det är fint att kunna bidra och lära ut konstnärliga uttrycksmedel för barn och unga som kan finna stor tröst och glädje i det. Dans är dessutom en konstform som tar med hela kroppen vilket är unikt och är läkande på sikt.

Studenter håller kurserna

Levi Blad och Ragni Skogsröd  studenter på kandidatprogrammet i danspedagogik, håller kurserna och har också ansvarat för anmälningar och annan administration runt omkring en kurs.  

­När frågan kom om att planera en dansklass för barn och familjer som är på flykt var det självklart att vi svarade ja. Mat och husrum behöver alltid komma i första rummet men dans och pedagogik kan ge något utöver grundläggande behov, förklarar de.

Entusiastiska deltagare

Hur var det att hålla första kursen och möta de här barnen?

Sommarkursen gick jättebra! Det var lite nervöst i början om vi skulle kunna kommunicera utan ett gemensamt språk. Samtidigt är rörelse och dans också ett språk! Det är fantastiskt hur det gick lära känna varandra ändå. Under en lektion bokstaverade vi våra namn med kroppen för att sedan dansa namnen.

–Det var fint att se hur de vågade öppna upp och bjuda på sig själva i dansen. berättar Ragni och fortsätter: 

Vi hade också turen att få arbeta med alldeles underbara barn där alla var så entusiastiska och gjorde sitt bästa i alla övningar och koreografier. Vi hade ett ganska stort åldersspann i vår grupp (6–12 år) och jag är imponerad av hur bra det fungerade och hur fint de äldre också tog ansvar för de yngre i gruppen.

–Vi har fått uppleva så mycket dansglädje och värme dessa tre dagar och det var svårt att ta avsked när våra tre dagar var slut. 

Fint samarbete

Tack till alla inblandade och inte minst till vår kollega på ekonomiavdelningen Victoria Vitko Samuelsson. Victorias modersmål är Ukrainska och hennes insats med översättnng och hjälp att nå ut i rätt grupper, har varit ovärderligt. 

Fint initiativ och bra jobbat alla inblandade!

Nästa kurs ges på SKH Brinellvägen 27-29 juni