Information
 

Hawa Sanneh, student i Filmproduktion

2021-03-24

Sveriges största festival för dokumentärfilm, Tempo Dokumentärfestival, avslutades 14 mars. Förutom att vår film- och medieinstitution höll i några programpunkter, fanns både alumner och studenter från SKH på plats med sina produktioner. En av dem var Hawa Sanneh, som går sista året på kandidatprogrammet i filmproduktion, med kortfilmen En mammas kropp.

Hawa Sanneh har producerat kortfilmen En mammas kropp som fick ett hedersomnämnande under Tempo Dokumentärfestival. Filmen, som regisserats av Jonelle Twum, är ett intimt porträtt av två hotellstäderskor utifrån en dotters perspektiv. Samtidigt som kvinnorna genomför sina dagliga arbetsrutiner reflekterar dottern över hur kvinnornas yrke påverkar deras kroppar och relation till tid. Kvinnorna, i sin tur, navigerar och bemöter arbetets hårda och monotona villkor med vana, precision och skönhet.

Hej Hawa och grattis till att En mammas kropp blev särskilt uppmärksammad. Hur lät hedersomnämnandet?

Tack! Hedersomnämnandet lät så här:
"Vi vill ge ett hedersomnämnande i kategorin New Doc till en film som behandlar ett aktuellt och bokstavligen tungt ämne på ett poetiskt sätt. En formmässigt stramt utförd idé med en text som sätter ord på det tysta. Filmens två huvudkaraktärer tillåts representera en hel klass och deras dagliga mekaniska rytm. Tjänarnas tillvaro som aldrig möter användarnas."

Filmen ska vidare ut i världen, bland annat till Hot Docs Canadian International Documentary Festival, den största dokumentärfestivalen i Nordamerika. Berätta, vad innebär det att få visa filmen i just det sammanhanget?

Det är otroligt kul att filmen ska få möta en internationell publik på en av de viktigare dokumentärfilmfestivalerna. Det ska bli spännande att se vilka samtal den kan skapa i en bredare kontext om kvinnokroppen i relation till sin arbetsplats.

Du tar din examen i vår – vad hoppas du ska hända framöver?

Jag vill gärna vara på ett bolag där jag kan fortsätta att växa i min roll som producent och få chansen att hitta nya spännande samarbeten och skapa meningsfulla berättelser.
 

En-Mammas-Kropp-400x225.jpg