Information
 

Gästande operalärare från Sydafrika

2023-02-01

Vår operautbildning har ett långt och lyckat samarbete med University of Cape Town i Sydafrika, ett universitet som utgör en spirande plantskola för operasångare internationellt. Förra veckan gästades vi av Jeremy Silver och Sindile Patrick Tikolo.

Under en vecka i januari hade vi fint besök av ansvariga för operautbildningarna på University of Cape Town (UCT)  i Sydafrika - Jeremy Silver och Sindile Patrick Tikolo. Undervisningen av dessa uppskattades mycket av studenterna.

– Det har varit värdefullt och inspirerande att möta dessa gästlärare från Kapstaden. De har givit oss nya musikaliska insikter och arbetat detaljrikt med gestaltningen, berättar Alexandra Linde Magisterprogrammet i operasång och Mårten Wåhlström Kandidatprogrammet i operasång.

Sydafrika en plantskola för operasångare

UCT och Sydafrika har de senaste åren utgjort en spirande plantskola för unga operasångare, med en oerhört stark vokal kultur som har resulterat i att deras studenter och alumni har vunnit flera priser i internationella tävlingar och platser vid prestigefulla operastudios. 

Samarbetet inleddes redan 2010 mellan oss (dåvarande Operahögskolan) och UCT, och har under åren både lett till att studenter deltagit i varandras examensproduktioner och till lärarutbyten.

Under pandemin låg samarbetet nere men återupptogs i augusti 2022 då Stina Ancker och Martin Hellström, operalärare på SKH samt Jorun Kugelberg, internationell koordinator, reste till UCT för en veckas utbyte.

På bilden: Sindile Patrick Tikolo och Jeremy Silver arbetar med magisterstudenten Milanka Noveska. 

Foto: Martin Hellström