Information
 

FilmEx 2021 - filmbranschdag

2021-06-03

SKH:s filmstudenter bjöd på exklusiv förhandsvisning av sina examensfilmer och träffade en inbjuden filmbransch från hela Sverige.

Som traditionen bjuder så här i examenstider var det idag, den 3 juni, dags för våra filmstudenter att traditionsenligt visa sina examensfilmer och pitcha filmidéer för en inbjuden filmbransch. De inbjudna deltagarna var över 100 personer - finansiärer, distributörer, agenter, folk från produktionsbolag, Svenska filminstitutet med flera - fick å sin sida här en chans att upptäcka nästa generations talangfulla filmskapare.

De fyra examensfilmerna kommer att visas i SVT framöver. När det sker får vi återkomma om.

Evenemanget skedde både digitalt och på plats. De som kunde komma till skolans lokaler på Valhallavägen togs emot med glädje och coronarestriktioner i skön förening. Så här såg det till exempel ut i Bion på SKH:

FilmEx2021_Bion_750x563.jpg

Du hittar programmet som pdf här i nyheten, där bland annat studenterna presenterar sig själva.

Korta presentationer av de fyra filmerna, teamen och studenterna

film_forsvar_1100x620.jpg
Försvar

En turkisk militärdelegation är på besök och ingenjören Josef har fått förtroendet att sälja in det nya svenska vapensystemet. Tyvärr är Josefs 16-åriga dotter Nadia fredsaktivist och tillsammans med sina kompisar är hon fast besluten att stoppa försäljningen. När Josef inte kan hitta sitt passerkort bryter kaos och familjegräl ut mitt i världspolitiken.

REGI Simon Elvås
MANUS Theodor Österberg
PRODUCENT Jimm Garbis
FOTOGRAF Filip Stankovic
KLIPPARE Robin Bukhamseen
LJUD Oskar Karmskog & Björn van Weiden
KOMPOSITÖR Adam Bejstam
PRODUKTIONS- OCH KOSTYMDESIGNER Linda Pistol (har gått kursen Narrative design)

PatientochUndertecknad_bild_1100x620.jpg
Patient och undertecknad

Patienten Laura går i terapi hos psykologen Theo sedan två år tillbaka. Theo måste släppa Laura på grund av nedskärningar men ingen av dem vill egent- ligen avsluta den här sista sessionen. Patient och undertecknad är en helt improviserad film, filmad på 16 mm, som undersöker maktbalansen i den unika relationen som terapi innebär, inom en vårdsektor som saknar resurser.

REGI Elin Övergaard
MANUS Filippa Holm
PRODUCENTER Hanna Hannerz Simå & Tove Myrne Widfors
FOTOGRAF Amanda Muisyo
KLIPPARE Isabella Karlström
LJUD Therese Gylfe & Moa Hamner
KOMPOSITÖR Oscar Collin

TJEJTOAN_1100x620.jpg
Tjejtoan 4-ever

Nattklubbens musik sipprar in på toaletten. Omgivna av skitsnack, smink och nedklottrade toabås svänger känslorna snabbt mellan skratt, kärlek och förtvivlan. Två vänners relation sätts på spel när den ena visar sig ha känslor för den andra.
I toabåset intill är väggarna så pass tunna att en tjej överhör när hennes nya vänner pratar illa om henne. Samtidigt i ett annat toabås gör en nedblodad nattbinda att hela fasaden raserar och nedtryckta känslor bubblar upp. Inom loppet av bara några minuter på en klubbtoalett tvingas sanningar komma upp till ytan, som annars hade förblivit osagda.

REGI Angelika Abramovitch
MANUS Agnes Jeppsson
PRODUCENT Hawa Sanneh
FOTOGRAF Malin LQ (Lundquist)
KLIPPARE Tove Lindblom
LJUD Tove Lidman
KOMPOSITÖR Javad Safari
ART DIRECTOR Klara Söderqvist (har gått kursen Narrative design)

Ziba_1100x620.jpg
Ziba

Ziba har länge mått dåligt och hennes man Nabil förstår inte varför. I ett försök att ta reda på vad som tynger hans fru bjuder Nabil hem hennes kompis Alice på middag. Under kvällens gång landar insikten hos både Ziba och Nabil och ingenting blir någonsin som förut. Filmen Ziba är ett finstämt tvåspråkigt drama om att slitas mellan kärlek och trygghet.

REGI Alireza Teimori
MANUS Elisophie Andrée & Helmi Tolonen
PRODUCENTER Hanna Hannerz Simå & Tove Myrne Widfors
FOTOGRAF Robin Trolin
KLIPPARE Moa Nyberg Waller
LJUD Bo Marcus Ohlsson
KOMPOSITÖR Jakob Lindhagen

Här kan du läsa mer om Institutionen för fim och media