Information

Examensfilmer röner framgångar

2021-11-03

SVT har redan köpt visningsrättigheterna till samtliga examensfilmer som avgångsstudenterna i filmkandidatprogrammen gjort, vilket innebär att alla kan se dem på SVT Play under 2022.

Dessutom vann avgångsstudenterna Hawa Sanneh (på bilden), Jimm Garbis och Angelika Abramovitch i Nordic Talent Pitch Competition samt att examensfilmen Försvar blivit nominerad till priset "1 KM Film 2021" på Stockholms filmfestival som går av stapeln i november.

På en fullsatt galapremiär på Filmhuset i Stockholm i förra veckan fanns en inbjuden filmbransch på plats för att se de fyra filmerna Försvar, Patient och undertecknad, Tjejtoan 4-ever och Ziba. Du kan se trailrar till tre av filmerna på vår playkanal​​​​​​​.

Studenterna i avgångsklassen 2021 har utbildat sig inom inriktningarna filmmanus, filmproduktion, filmregi, filmfoto, filmljud och filmklippning. De har även jobbat ihop med avgångsstudenterna vid Kungl. Musikhögskolans masterprogram i filmmusikkomposition. De har alla arbetat tillsammans i team för att skapa dessa filmer.

Maria Hedman Hvitfeldt, prefekt vid SKH Film och Media, menar att styrkan i SKH:s filmutbildningar ligger just i möjligheten att hitta sina konstnärliga team under tiden på skolan.

- Vi ser resultat av det hela tiden, till exempel i de hyllade filmerna Aniara och Pleasure. Dessutom har filmbranschen larmat om brist på arbetskraft sedan flera år tillbaka. Det behövs filmarbetare med rätt kompetens i takt med att tekniken utvecklas, fler specialister och större team bakom kameran. Det görs fler tv-serier än någonsin och stora internationella produktionsbolag vill ha lokalt producerat material – de kommer helt enkelt hit för att göra film och tv. Våra utbildningar ger fler möjlighet att arbeta i yrken inom filmproduktion där de konstnärliga besluten tas, både inom fiktion och dokumentära projekt. Därför känns våra utbildningar mer relevanta än någonsin.           

Hawa Sanneh som gick ut Filmproduktion i våras, svarar på frågan hur hon ser på framtiden och jobbmöjligheterna inom dagens filmbransch:

- Det ser ljust ut! Det produceras extremt mycket just nu där tv-serieproduktionen har satt en stark prägel på hela industrin. Det produceras mycket, och fort ska det gå, och samtidigt är det ju brist på filmarbetare i landet. Sen måste vi bara lösa bättre och tryggare villkor för personal och filmarbetare. Det är en industri där många lätt bränner ut sig allt för tidigt.

I höst utlyser SKH följande kandidatprogram

•    Bild - filmfoto, animation och design        
•    Idé - koncept, manus och projektledning        
•    Montage - ljuddesign och filmklippning            
•    Radio - idé, regi och montage        
•    Regi - dokumentär och fiktion        

Samt dessa masterprogram

•    Animation            
•    Art of Impact            
•    Radio – ett helt nytt masterprogram    

Ansökningsperioden öppnar 1 december 2021 och stänger 17 januari 2022.

Relaterade länkar:
Nordic Talents
Stockholms filmfestival