Information
 

Art Talks utforskar konstnärens utsatthet i samhället

2021-09-28

Samtalsserien Art Talks, som Stockholms konstnärliga högskola ordnar tillsammans med Kulturhuset Stadsteatern, tar i höst sig an ett ämne som visat sig allt mer angeläget: När konst plötsligt blir föremål för drev i sociala medier och media. Vad får det för konsekvenser för konstnärerna – och för samhället som helhet? Det första samtalet hålls 7 oktober.

Sedan 2018 har Stockholms konstnärliga högskola tillsammans med Kulturhuset Stadsteatern anordnat seminarieserien Art Talks, som på olika sätt tar upp relationen mellan konsten och samhället, i dag och i en oviss framtid. Med internationella jämförelser och några av samtidens viktigaste kulturella ödesfrågor på tapeten diskuteras allt från konstnärlig aktivism till kraven att synas i sociala medier med samma glöd och samma allvar.

I höst blir det fokus på en annan brinnande fråga: vad som händer när konstnärer och konst plötsligt blir föremål för drev på sociala medier och i media, där politiska grupperingar gör konsten till måltavla. Vad händer med samhället och hur påverkar det konstnärerna själva, som i slutändan kan hamna i svåra situationer och kanske till och med blir utsatta för hot och våld?

– Hur kan man arbeta som konstnär när man hela tiden står inför möjligheten att ett verk tas ur sin kontext och blir föremål för politisk debatt? Vi har sett ett mönster på senare år där konst blir angripen från framför allt ytterhögern, och hamnar i extrema och oberäkneliga situationer i medierna, säger Jon Refsdal Moe, professor i dramaturgi vid Stockholms konstnärliga högskola och en av arrangörerna bakom årets Art Talks.

Varje samtal, som hålls på engelska i Foajé 3 på Kulturhuset, utgår från en situation där konsten blivit föremål för politisk debatt, och tar därifrån vidare frågorna som situationen väckte till en bredare diskussion.

Det första samtalet, som hålls 7 oktober, tar sin början i föreställningen Ways of Seeing som 2019 sattes upp på lilla Black Box teater i Oslo. Föreställningen fick häftig kritik ända upp på stadsministerns nivå, och ledde till polisanmälningar av såväl de medverkande som teaterchefen. Och i en chockartad vändning utmynnade situationen i en skandal, där justitieministern tvingades avgå efter att det visade sig att hans sambo fabricerat hot mot familjen som påstods komma från pjäsens försvarare.

– Hur kan en liten och smal föreställning plötsligt hamna i centrum för den största politiska skandalen i Norge på många år? Det är en av frågeställningarna i det första samtalet, berättar Jon Refsdal Moe.

Medverkar i samtalet gör Hanan Benammar, en av konstnärerna bakom Ways of Seeing, samt Tore Slaatta, professor i medievetenskap och sociologi vid Oslomet. Samtalet leds av Tinna Joné, lektor i dokumentärt berättande vid Institutionen för film och media, Stockholms konstnärliga högskola.

4 november följer ett andra samtal, som utgår från en pjäs i Tyskland som utsattes för hot efter att ha varit uttalat kritisk mot det högerradikala partiet Alternative für Deutschland (AfD). I det tredje samtalet, 9 december, är utgångspunkten dans och koreografi i ett allt mer högerorienterat Israel.