Information
 

Anja Suša ny professor i teaterregi vid SKH

2019-11-29

Regissören Anja Suša från Belgrad har nyligen börjat sin tjänst som professor i teaterregi vid Institutionen för scenkonst vid SKH. Hon är en välkänd regissör som varit verksam i ett flertal länder.
- Jag är glad över att få vara en del av den här berikande miljön och förhoppningsvis kunna bidra till den, säger hon.

Anja Suša är utbildad i teaterregi vid Academy of Dramatic Arts i Belgrad. Hon har även en Master of Arts från den filosofiska fakulteten och har studerat teatervetenskap vid Wiens Universitet. Som professor vid SKH kommer hon att både undervisa och forska.
- Jag är tacksam över den möjligheten, som är ganska sällsynt inom utbildningar i teaterregi. Jag är övertygad om att ett teoretiskt förhållningssätt till scenkonst är lika viktigt som att förmedla praktiska färdigheter till studenter. Det gäller även teaterregi. Jag vill skapa en miljö vid institutionen som stöder ett sådant koncept.

Del av svenska teaterscenen
Hon menar att samtidsteatern rör sig i många riktningar och skikt och vill gärna öka intresset för de många möjligheter som samtida teaterregi och samtida teater ger. Själv har hon varit verksam som regissör vid teatrar i Serbien, Kroatien, Montenegro, Slovenien, Polen, Sverige och Danmark.

Hon har även varit konstnärlig ledare för flera teatergrupper, teaterorganisationer och europeiska teaterfestivaler. 2006 till 2017 ledde hon till exempel Bitef Festival i Belgrad, en av de viktigaste internationella teaterfestivalerna i Europa.  
-Jag har varit aktiv som regissör i ett flertal länder, men det visade sig att Sverige är det land där jag har varit engagerad flest gånger. Jag hade nyligen min tionde premiär i Sverige, så man kan säga att jag gradvis har blivit en del av teaterscenen här. Jag ville försöka bo här ett tag istället för att hela tiden åka fram och tillbaka. Dessutom har jag de bästa erfarenheterna av att arbeta i Sverige. Därför sökte jag det här jobbet.

Teater som moralisk kompass
Anja Suša har alltid älskat att kommunicera med unga människor. För en regissör som ständigt arbetar i ett team och som hela tiden försöker formulera och dela sina tankar tmed andra människor, känns det naturligt att undervisa. 
- Jag ser verkligen fram emot att lära mig att undervisa, säger hon.

Enligt Anja Suša kan teatern ifrågasätta och fungera som moralisk och etisk kompass, särskilt när tiderna är svåra. 
- Även om teatern inte kan forma verkligheten på samma sätt som politiken, så kan den utmana de etablerade värderingarna och göra oss medvetna. Detta borde vara uppgiften för all relevant konst. Sedan finns det även en annan sorts teater, med syftet att roa och behaga, men det är inte min teater.

Många utmärkelser
Anja Suša har fått många utmärkelser, främst för sitt arbete inom teater för barn och unga. Bland senare teateruppsättningar finns 5boys.com på Backa Teater, Vår klass på Helsingborgs Stadsteater, Hedda Gabler på Aarhus Teater, Inte hela världen? på Uppsala Stadsteater och senast Tre vintrar på Uppsala stadsteater. 

Goda råd till studenter
Hon har många goda råd till unga studenter som just påbörjat sin utbildning till regissör.
- Se allt, läs så mycket du kan, tänk utanför boxen, våga provocera. Var inte beräknande och gör inte för många kompromisser för att nå framgång. Det är det farligaste och försåtligaste hinder som en regissör kan stöta på.

Njut av arbetet
Hon tycker däremot att en regissör bör ta risker, eftersom det är det enda sättet att förflytta gränser och förändra paradigmer. Det är också viktigt att vara passionerad i sitt arbete och att respektera alla människor man arbetar med, eftersom det är medarbetarna som förvandlar regissörens abstrakta tankar till faktisk verklighet.
- Jag har fler uppmaningar till mina studenter. Sluta aldrig söka. Sluta aldrig lära. Och viktigast av allt – försök att alltid njuta av arbetet till fullo, avslutar hon.

Läs mer om Anja Suša här:
anjasusa.com