Information

Hur känner du att du är rädd?

Så heter en av de 18 vardagsskildringar som utgör årets examensföreställning i skådespeleri. Pjäserna är skrivna av ungdomar i Ukraina mitt under pågående krig och framförs i regi av Lars Rudolfsson på Orionteatern 20-30 mars 2023.

Under våren 2022 hade Ukrainska ungdomar i åldrarna 15-21 digitala möten med dramatikern Laura J Cahill för att lära sig grunderna i att skriva dramatik. De unga dramatikerna skrev 18 pjäser som utspelar sig i igenkännbara miljöer och innehåller en slags vardaglighet, parad med en absurd känsla av overklighet.

– I pjäserna finns sorg, överlevnadshumor och drastiska ögonblicksbilder parade med en absurd känsla av overklighet. Telefonsamtal mellan föräldrar och barn på flykt och drabbande sekunder av ovisshet när människor tränger sig ned i tunnelbanan för att söka skydd. Alla texter är starkt influerade av Rysslands invasion och den plågsamma ovisshet som följt i dess spår, säger Lars Rudolfsson, som regisserar föreställningen.

Pjäserna gestaltas av SKH:s examensklass i skådespeleri tillsammans med skådespelare från Orionteatern och den ukrainska cellisten Anna Nuzha.

Spelplatsen är Lilla scenen på Orionteatern som med sina väggar av betong och gammalt trä, med befintliga dörrar, fönster och detaljer, som frammanar bilden av en övergiven gata, får agera bakgrund till ett sceniskt verk, skapat i detta nu av unga människor som mitt i sin vardag drabbats av krigets obönhörliga destruktion.

Hur känner du att du är rädd? är ett samarbete med Actors Lab i Ukraina och Laura J Cahill i New York. I samband med varje föreställning får publiken möta de unga dramatikerna i videoklipp där de presenterar sig själva och sitt arbete. Publiken får även delta i livesamtal med Actors Lab i Kiev.

Följ evenemanget på Facebook

Av: Anna Brovarna, Nikol Dovganuk, Taya Fedorenko, Sophia Hanziuk, Luka Ivanov, Uliana Klimchuk, Tetiana Kostyniuk, Anastasia Levkun, Valeriia Marushchak, Asia Pshenychna, Sofia Savchina, Sasha Sereda, Karina Syrota, Arina Tsymbal och Yulia Rudakyvch.

Regi: Lars Rudolfsson

Skådespelare från SKH, avgångsklassen 2023

Skådespelare Orionteatern: Kim Rhedin, Magnus Eriksson, Ulla Trulsson, Thomas Roos.

Scenografi: John Engberg
Kostym: Kersti Vitali Rudolfsson
Mask: Sara Klänge
Ljus: Anders Rosenquist
Cellist: Anna Nuzha

En samproduktion mellan Orionteatern, Actors Lab, Stockholms konstnärliga högskola (SKH) och Laura J Cahill.

Läs mer om föreställningen och boka biljetter hos Orionteatern

Om kandidatprogrammet i skådespeleri på SKH


Från kollationering måndag 24 januari 2023 på SKH

Foto: Christopher Backholm Orionteatern

230118_Christopher_Backholm_04878-Redigera.jpg