Information

push play: Flicker

Hur påverkas ditt liv av det konstanta mediaflödet? Påverkas dina relationer? Hur kan vi bearbeta överväldigande stimuli från medier och kanske komma bort från vardagen ett tag för att ta oss tid till varandra, bortom skärmen?

Sex studenter från årskurs två på danspedagogutbildningen vid Stockholms konstnärliga högskola presenterar FLICKER, en dansföreställning som belyser hur unga människor påverkas av olika medieplattformar.

Dansarna har bakgrunder inom stilar som street, jazz samt modern och nutida dans.

När och var?

Medverkande

Hanna

Koreografi är ett stort begrepp som kan innefatta allt eller inget. Allt från hur en anpassar sig till trafikreglerna i samhället till hur sommarfåglarna flyttar till ett varmare klimat när det börjar bli kallt. Det finns ofta ett system och ett syfte när det kommer till koreografi.

Koreografi behöver inte vara dans, men det är vid de tillfällena när koreografi samspelar med människor, ljud, föremål osv, som påminner mig om varför jag började med dans.

Linnea

Det som för mig känns avgörande för att benämna något som koreografi är att det innehåller medvetna val samordnade med en viss intention. Ramarna för detta kan vara väldigt specifika eller extremt breda och det behöver inte enbart handla om dans.

Koreografi i mitt liv syftar nästan alltid till att på nått sätt arrangera människor i rörelse i förhållande till en viss idé, för att skapa en visuell bild utifrån eller för att känna något kroppsligt inifrån.

Sofia

För mig är koreografi ett sätt att uttrycka något med kroppen och ansiktet samt en möjlighet att vara en historieberättare. Jag förstår alltså dans och koreografi som ett historieberättande, som ibland kan lyckas plantera tankar hos publiken, vilket senare kan blomma ut i konkreta handlingar. Jag tror att dans kan förändra människor och på så sätt världen.

Edita

Vad är koreografi för mig? Varför behöver vi definiera det? Finns det ett svar? Om jag skulle ge er ett, då skulle det vara: “Allt” eller “ingenting”. Då väcker det frågan: Vad betyder “allt” eller “ingenting”?

Att stå, Att skrika, en människokropp, en hund, att umgås. Kan detta ses som koreografi? Koreografi delar de exceptionella egenskaperna att kunna ses, höras, eller luktas av vem som helst, och är en tolkningsfråga.

Det uppmuntrar människor att tänka, känna och vara öppensinnade.

Melinda

Koreografi för mig är en struktur av kroppslig rörelse som uppstår i utförandet av den. Koreografi innebär för mig en kommunikation likt skrift, där varje rörelse är ett ord, kroppen är pennan och rummet pappret.

Dans och koreografi speglar ofta omvärlden vilket i sin tur ger en reflektion av verkligheten till samhället.

När vi ser på dans blir vi påverkade på annat sätt än när vi till exempel läser nyheterna. Dans kan föra samman, ta isär, sätta fingret på, bilda relationer, ge mening i tillvaron och vara så mycket mer än en träningsform eller ett konstnärsutövande.

Moa

Min enkla förklaring av vad koreografi är för mig skulle vara: rörelser i en bestämd form som i relation till exempelvis musik, andra individer eller känslor uttrycker något och ger utrymme för olika tolkningar.

Jag tycker dock begreppet kan vara så mycket mer där det istället blir mer komplext. Om någon hade bett mig berätta vad jag ser för koreografiska moment en dag mitt på stan hade jag på ett eller annat sätt kunnat se det som en koreografi, men utan den intentionen hade jag bara sett det som en dag på stan.

Därför anser jag att begreppet är så mycket mer men samtidigt inget mer än min enkla förklaring.