Information
 

SKH på Tempo Dokumentärfestival 2021

Sveriges största dokumentärfestival äger rum 8-14 mars och i år kommer den att kunna ses digitalt, i hela Sverige. Vår institution för film och media är traditionsenligt involverad i festivalen och står för tre programpunkter under torsdagen den 11 mars.

4 DOKUMENTÄRA ESSÄER – KOLLABORATIVT FILMSKAPANDE

Kl. 09.00

Fyra team med filmfoto-, klippning-, ljuddesign- och musikstudenter utforskade teman löst relaterade till coronapandemin. Essäerna är samarbeten från idé till färdig film och resultatet är fyra distinkta kollektiva röster formade och färgade av teammedlemmarnas mångfald av erfarenheter och deras olika konstnärliga specialiseringar.

  • Som blommor och fåglar och så
  • Försummad
  • Vi är pandemin
  • HÅR

Läs mer om 4 dokumentära essäer - kollaborativt filmskapande


FACT – FRAGMENTURGY ACTION TOOL – EN VERKTYGSLÅDA FÖR SONISKT MOTSTÅND

Kl. 11.00

Redan 1995 hävdade filosofen Gemma Corradi Fiumara att vi förlorat förmågan att lyssna; ”vi har ärvt ett begränsat, halverat språkbegrepp”, hävdade hon. Fiumaras döva biosfär, övermättad av mobiltelefonernas soniska förvrängningar, beskriver en dystopi – inte långt från nu. Inom forskningsprojektet FACT testar konstnären Jenny Sunesson, lektor i audiell media vid Stockholms konstnärliga högskola (SKH), metoden fragmenturgi och dess kapacitet att re-aktivera vårt lyssnande och skapa motstånd på platser utanför samhällets maktcentrum. Syftet är att skapa en ljudaktivistisk verktygslåda.

Läs mer om En verktygslåda för soniskt motstånd


JAKTEN PÅ EN MÖRDARE

Kl. 13.00

Knastertorra förhörsprotokoll omvandlas till realistiskt drama. Bengt Bok är professor i radioproduktion vid SKH. Här möter han manusförfattaren och radioproducenten Lotta Erikson, lektor i radioproduktion vid SKH, i ett samtal kring förra årets mest omtalade svenska tv-serie. Om att ta verkligheten och stöpa om den till fiktion. Hur förhåller man sig då till de verkliga människorna och platserna? Serien är inte bara ett drama om jakten på en mördare, det är också en skildring av Sverige mellan 1989 och 2005. Vilka friheter kan man ta sig? Lotta Erikson har lång erfarenhet av dokumentärt berättande, vad tar hon med sig av det in i fiktionen och manusskrivandet?

Läs mer om Jakten på en mördare


Tempo Dokumentärfestival 8-14 mars 2021

Sveriges största festival för dokumentära uttryck. Sedan grundandet 1998 presenteras dokumentärer från hela världen som annars inte skulle nå en svensk publik. Tempo utgör ett unikt forum för att samlat presentera dokumentära verk över genregränser.

Biljetter till Tempo Dokumentärfestival

Hela festivalens program hittar du här