Johan Schinkler, pressbild
Information
 

Inställt: Pendlingar – det vokala uttryckets förvandlingar inom teater och opera

Med anledning av coronaviruset och oron kring spridningen av det ställer vi in seminariet ”Pendlingar – det vokala uttryckets förvandlingar inom teater och opera”. Vi har alla ett ansvar att förhindra fortsatt smittspridning och måste ta det säkra före det osäkra. Vi beklagar detta.

Sedan 2017 har Wilhelm Carlsson, tillsammans med skådespelaren Magnus Roosmann och operasångaren Johan Schinkler, arbetat i fyra olika laborationsveckor för att tillsammans utforska gränslandet mellan opera och teater. Med utgångspunkt i Sofokles drama Antigone, har de prövat vokala uttryck från saklighet till hög expressivitet, talad text i ett litet rum, till expanderat vokalt uttryck som närmar sig sången för att sedan ta klivet över till sång och operasång. I deras sista laboration har de bjudit in tonsättaren Jonas Forssell för att komponera vissa partier av texten och pröva olika musikaliska infallsvinklar.

Vi presenterar inte ett färdigt resultat utan visar hur vi har prövat olika sätt att gestalta scener ur Antigone i gränslandet mellan opera och teater. Efter presentationen öppnar vi för ett samtal om röstens uttrycksmöjligheter inom både opera och teater. – Wilhelm Carlsson

Medverkande
Wilhelm Carlsson, Professor i musikdramatisk gestaltning, Institutionen för opera
Magnus Roosmann, skådespelare
Johan Schinkler, operasångare
Jonas Forssell, tonsättare

Läs mer om Wilhelm Carlssons forskningsprojekt.