Inställt: Konsten talar – Om hoten mot konstnärlig frihet i Sverige
Med anledning av coronaviruset och oron kring spridningen av det ställer vi in seminariet ”Konsten talar: Om hoten mot konstnärlig frihet i Sverige”. Vi har alla ett ansvar att förhindra fortsatt smittspridning och måste ta det säkra före det osäkra.
Relationen mellan konst och politik har sällan varit så infekterad. Från vänster och liberalt håll hörs allt mer oro för hur nationalkonservativa krafter vill styra innehållet på institutioner och utbildningar. Från höger menar många å andra sidan att detta redan sker – av chefer, curatorer och högskolelektorer som medvetet eller omedvetet går regeringens ärenden och driver en förmodat vänsterliberal agenda.
Så, vad händer när politiken beskriver sin relation till konsten som byggd på principen om armlängds avstånd, medan konstnärer och kulturutövare uppfattar det som oönskad närhet? Hur står sig den konstnärliga friheten i Sverige, idag och i framtiden? Välkomna till ett samtal om direkt och indirekt censur!
Medverkande:
Agnes Lidbeck, författare och omvärldsanalytiker
Maria Lantz, konstnär och rektor, Konstfack
Torbjörn Elensky, författare och essäist
Samtalet leds av:
Lotta Erikson, journalist, dramatiker och lektor, samt Erik Gandini, regissör och professor, båda på Stockholms Konstnärliga Högskola.
Kvällens arrangemang är en del av samtalsserien Konsten talar, ett samarbete mellan Stockholms Konstnärliga Högskola (SKH) och Forum/Debatt på Kulturhuset Stadsteatern. Nästa samtal i serien, Om hoten mot konstnärlig frihet i Europa, hålls tisdag den 12 maj.