Information

CirkusMania: Circling the Matter

Studenterna från Stockholms konstnärliga högskolas masterprogram, bjuder in till en dag av utforskning, intimitet och sårbarhet. De dansar, släpper och faller in i sin forskning, och delar sina tankar, idéer och misslyckanden. Kroppar, rep, nervceller, ekvationer, stål, blod, svett och tårar samarbetar i ett omsorgsfullt utforskande av sakernas natur.

Masterprogrammet i samtida cirkuspraktiker utvidgar cirkusens omfattning genom att sätta den i dialog med samtida filosofi, koreografi, visuell konstpraxis, arkitektur, stadsdesign och miljödiskurs. 

Utbildningen vänder sig till verksamma cirkusartister som vill fördjupa sig i sin cirkusteknik, utveckla nya former för cirkus och bidra till samtalet/diskussionen i det samtida konstfältet.

Ansökningsperioden till Samtida cirkuspraktiker är öppen 15 november-15 januari och utbildningen börjar hösten 2020. 

Läs mer om masterprogrammet Samtida cirkuspraktiker

Medverkande

Sju presentationer med masterstudenterna

CirkusMania

Stockholms nya cirkusfestival 
Från Alby till Täby 7–16 februari 

Stockholms cirkussfär har utvecklats i raketfart de senaste decennierna. Botkyrkas satsningar på cirkusen har gjort regionen internationellt känd som ett av världens mest bubblande cirkusnav och nämns i samma andetag som Montreal, Toulouse, Barcelona.

Stockholms konstnärliga högskola utgör idag en central plats för att driva den konstnärliga utvecklingen framåt, i såväl kandidat- som masters- och doktorsutbildningar i cirkus.

Hundratals cirkuskonstnärer har sedan millennieskiftet vuxit ur Botkyrkas och Stockholms interkulturella cirkusmylla, för att sedan blomma ut och möta publiken – ofta utomlands.

I februari 2019 introducerade Subtopia stolt CirkusMania, med siktet inställt på att bli Stockholmsregionens årligt återkommande cirkusfestival.  I denna andra upplaga får publiken från norrort till innerstan till söderort äntligen på bred front möta den mångfaldiga cirkus som spirat runt hörnet! Några inslag från andra håll kryddar till kompotten lite extra. Scener och kulturhus från Alby till Täby går samman i en gemensam kraftsamling för att visa hur spännande och varierad cirkusen av idag är. Föreställningar för alla åldrar, smaker och böjelser presenteras under en späckad vecka med inte mindre än 56 tillfällen att uppleva cirkus på 23 scener i 11 kommuner!

Kort sagt:

Det är rena CirkusMania.

Läs mer om CirkusMania och se hela programmet 7-16 februari!