Information
Stockholms dramatiska högskola

Scenex17: Tre systrar som inte är systrar

Gertrude Steins opera blir teater i nordiskt samarbete

Opera av Gertrude Stein blir teater i ett samarbete mellan studenter från StDH/Stockholms konstnärliga högskola och Teaterhögskolan i Helsingfors och den Malmöbaserade frigruppen teater mutation.

Ett spel spelas och det är ett mord.

Tre systrar som inte är systrar undersöker människans behov av att definiera både sig själv och sin omvärld. Det handlar om den ständiga förhandlingen om det gemensamma spelets regler och om att tvingas omdefiniera sitt jag. Vad ryms i den kittlande tanken om att överträda det rådande, upphäva alla regler för att helt uppgå i det förbjudna? Hur förhåller sig rollerna till det egna jaget och varandra i ett tillstånd där allt måste definieras om?

Gertrude Steins operalibretto Three sisters who are not sisters (1943) sätts här upp som talteater i nyöversättning av Annika Nyman och Paul Kraus.

Produktionen är ett examensprojekt för studenter från StDH/Stockholms konstnärliga högskola, samt en praktik för masterstudenter i skådespeleri vid Konstuniversitetets Teaterhögskola i Helsingfors. teater mutation är en fri teatergrupp baserad i Malmö som arbetar för att driva ett konstnärligt utforskande i nya riktningar.

Teamlista

Text: Gertrude Stein
Översättning: Annika Nyman och Paul Kraus
Regi: Gustav Englund*
Scenografi och kostym: Annika Tosti*
Mask- och perukdesign: Ella Carlefalk*
Ljuddesign: Niclas Lindgren
Ljusdesign: Mira Svanberg
Teknik: Sanne Wahlgren*
Fotograf: Milja Rossi*

*Studenter från SKH/Stockholms dramatiska högskola.

Följ evenemanget på Facebook.

Föreställningen spelar också i Malmö på teater mutation 19-22 april.

Press

Sydsvenskan 20 april 2017.


Scenex17

Föreställningen är ett av årets examensprojekt inom Scenex17 från institutionen för scenkonst på StDH/Stockholms konstnärliga högskola.

Scenex17 består av samtliga examensprojekt som studenterna på scenkonstutbildningarna Dramatik/Dramaturgi, Kostymdesign, Ljuddesign, Ljusdesign, Mask- och perukdesign, Scenkonstproducent, Scenografi, Teaterregi och Teaterteknik, gör under sista terminen på kandidatnivå.