Information
 
Stockholms dramatiska högskola

Barn och unga producerar

Håller vi yrvaket på att förlora kontakten med de unga och deras berättelser om världen? Vad har det i så fall för konsekvenser för demokratin?

Barn och unga producerar

Välkommen på slutredovisning av Erika Höghedes och Samuel Sjöbloms konstnärliga utvecklingsarbete.

Moderator: Lollo Collmar, journalist på Sveriges Radio med specialfokus på barn och ungas kultur. 

Vad tycker de unga?

På mediehuset Fanzingo får unga, i medier och i samhället, underrepresenterade grupper berätta sina egna berättelser.

Vi frågar dem vad som händer när de berättar och vad som händer när berättelsen får en digital form och möter publik? De unga svarar; självförtroende, identitet, makt och en känsla av delaktighet.

Vi frågar oss; hur hänger mediepedagogiskt arbete med barn och unga ihop med vilka som söker till konstnärlig högskola och vilka som sedan blir yrkesverksamma inom mediefältet? Hörs barns och ungas egna berättelser i medierna om saker som angår dem? Vad tycker de unga?

Det konstnärliga utvecklingsarbetet baserar sig på intervjuer med unga inom Fanzingos mediepedagogiska verksamhet samt vuxna från Public service och StDH. Slutpresentationen har tagit formen av ett urval av den filmade dokumentationen som skett under intervjuerna samt smakprov på filmer som unga gjort på Fanzingo.

Program:

  • Inledning av Erika Höghede och Samuel Sjöblom med hjälp av moderator Lollo Collmar
  • Filmvisning ca 30 min
  • Två unga medieproducenter, Ahmed Nuru och Jennifer Gyan, utvecklar sina perspektiv på frågorna om barns egna produktion av media.
  • Frågor och svar med Erika Höghede och Samuel Sjöblom

Om Fanzingo

Samuel Sjöblom är verksamhetsledare för Fanzingos mediehus i Alby i Botkyrka.  Där arbetar mediepedagoger varje dag för att det ska bli naturligt för de unga att själva äga makten över ordet och att de som har makt i samhället omsätter deras ord i handling. Visionen är ett samhälle där ungas perspektiv gör skillnad och där yttrandefrihet är något praktiskt som alla unga använder sig av.

Om Erika Höghede

Erika är före detta biträdande studierektor på Stockholms dramatiska högskola. Hon har sedan 2009 utvecklat fristående kurser på bas och avancerad nivå på StDH samt kurser för alla kandidatutbildningar på högskolan. Erika är skådespelerska (film, tv, radio, teater) och även manusförfattare för främst barnproduktioner. Hon har utvecklat programkoncept för barnprogram på SVT och UR sedan 1994.