Information
 

Petra Fransson presenterar "Väggen" av Elfride Jelinek

Petra Fransson, doktorand vid Teaterhögskolan i Malmö/Konstnärliga forskarskolan, presenterar en del av sitt doktorandprojekt: en uppsättning av Elfriede Jelineks "Väggen".

En spis. En cigarett. Ett nylonnattlinne. Den nakna huden.

Elfriede Jelinek, Sylvia Plath, Ingeborg Bachmann och Marlen Haushofer kommer att berätta sanningen för er. Men det skulle inte gå om föremålet för insikten var en annan människa. Alltså är det en vägg.

I denna den femte och sista delen av Elfriede Jelineks svit Prinsessdramer: Döden och flickan I-V slaktar Sylvia och Inge gemensamt ett handjur. Titeln, Väggen, refererar till den österrikiska författarinnan Marlen Haushofers roman från 1963 med samma namn, vars namnlösa hjältinna vaknar upp en dag och finner sig lämnad ensam i en värld som har dött. Separerad från världen av en osynlig vägg skriver hon på några pappersbitar i ett försök att behålla förståndet.

Uppsättningen utgör, tillsammans med Rosamunde (2011) och kommande Winterreise (2016), den konstnärliga artikulationen av Petra Franssons avhandlingsarbete vid Teaterhögskolan i Malmö. Tematiskt problematiserar triptyken frigörelse – undersöker förhållandet mellan kropp och möjlig existens genom att pröva Simone de Beauvoirs tvetydighetsmoral som konstnärlig metod – och vill hävda skådespelandet som dialogisk och omformulerande praktik.

Översättning: Magnus Lindman
Bearbetning och medverkande: Petra Fransson
Rum: Sofie Josefsson
Ljus: Mira Svanberg
Kostym: Jenny Ljungberg
Mask: Sandra Haraldsen

Uppsättningen genomförs i samarbete mellan Avdelning14 och Konstnärliga fakulteten vid Lunds Universitet och med stöd från Kulturrådet och Stockholm Stad. Förlag: Nordiska ApS – Köpenhamn.