Information
 
Stockholms dramatiska högskola

Lost and found in translation. Två utställningar och ett 50%-seminarium

Utställningen och Nils Claessons doktorandprojekt bygger på det forskande arbetet att förvandla August Strindbergs drama Spöksonaten till en animerad fabel. Till en egen värld.

Arbetet springer ur ett minne från mina tidiga tonår då jag såg en uppsättning av Spöksonaten på Dramaten. Jag minns ljuset och sadismen. Den råa makten och den unga kvinnans oförmåga att leva. Ett drama om ett oförsonligt klassamhälle som kläs av samtidigt som en rutten vuxenvärld full av svek, lögner och maktspel ställdes mot de unga i pjäsen. Studenten och den unga flickan. Oförmögna att kunna älska. Tragiska och sneda. Det synliga och osynliga. Spioneri och hyckleri. Saker som bara några människor ser. Andra saker som alla vet men ingen säger. Klockan som tickar. Spöket. Mjölkflickan. Det är hon som är ett offer som kommer tillbaka för att hämnas. Som visar sig då och då och som bara Hummel och studenten ser.

Impulsen att arbeta med Spöksonaten som tematik kommer från Ingmar Bergman. Det var hans uppsättning jag såg på Dramaten 1973. Översättningsarbetet av Spöksonaten innebär att bit för bit ta bort all text och mala ner pjäsen till åtta urkaraktärer.
Karaktärerna har blivit dockor som kommit till i samarbete med dockmakaren Lisa Björkström. Dockorna har i sin tur börjat leva sitt eget liv. Kring dem växer rum och miljöer fram. Det som redovisas är början till en film. På jakt efter just denna films DNA, i mening kod som kan reproduceras och bli till filmisk kropp med egen andning och rytm.

Lost and found in translation del 1

På Tegen2 visas filmen Milkmaid/Mjölkflickan som är en överföring av en koreografi till en filmsekvens. Virpi Pahkinen skapade koreografin till Ingmar Bergmans uppsättning av Spöksonaten år 2000. Det var pjäsens epilog som dansades i sken av berättelsens tragiska slut. Mjölkflickan är en film på 1 minut och 20 sekunder som dansas av Virpi Pahkinen.
Sex dockor har fått nya kostymer uppsydda i Tjeckien. Nu utforskas de nya kostymerna genom ett scenografibygge. En miljö som hör till de nya kostymerna växer fram. 

Tegen 2 ligger på Bjurholmsg. 9b   T-bana Skanstull Utställningen pågår mellan den 24 januari och 25 februari 2015.

Lost and found in translation - the search for the DNA of a film

I rum L502, plan 5, på Linnégatan 87 visas fem filmprojektioner som sammantaget är en berättelse om processen att gestalta en film;
Making of the Puppets, Attic, Zamir, Top Dog, Moves for Bergman.
Utställningen pågår mellan lördag den 31 januari till lördagen den 7 februari

Nils Claessons 50% seminarium 3 och 4 februari

Tisdag 3 februari: Utställningen på Linnégatan presenteras kl 15.00 – 17.30 och sedan tar vi oss till Galleri Tegen 2. Under resan dit delas en text ut, The Divorce. 
Onsdag 4 februari kl 10.00-12.00: Offentlig diskussion med opponenterna professor Gunnar Wille från den Danske Filmskole och Sten Sandell musiker och kompositör som doktorerat konstnärlig forskning.