Information
Operahögskolan

Mönster och möjligheter: genus och gestaltning i 1700-talsopera

Den 20 september kommer Tove Dahlberg (operasångare och doktorand) och Kristina Hagström-Ståhl (regissör och forskare) att hålla i forskningsföreställningen Mönster och möjligheter: genus och gestaltning i 1700-talsopera på Operahögskolan.

Hur blir normkritik och genusteori till en konstnärlig praktik? Tove Dahlberg (operasångare och doktorand) och Kristina Hagström-Ståhl (regissör och forskare) undersöker frågor om genus i operagestaltning för att ta reda på hur konstnärliga val görs och hur det går att arbeta genusnyfiket med operarepertoar. I denna forskningsföreställning får vi se Tove ta sig an ett antal kvinnliga och manliga roller ur Mozarts Figaros bröllop, en opera som hon arbetat med återkommande i sitt yrkesliv. Projektet utforskar sångarens konstnärliga handlingsutrymme och relationen mellan scenisk och musikalisk gestaltning.

På scen:
Tove Dahlberg, alla roller
Bo Wannefors, piano

Idé, koncept och manus: Tove Dahlberg och Kristina Hagström-Ståhl
Regi: Kristina Hagström-Ståhl tillsammans med Tove Dahlberg
Ljusdesign: Tobias Hagström-Ståhl/Lumination of Sweden
Språk, svenska med inslag av italienska.

Efter föreställningen:
Efter forskningsföreställningen följer ett öppet samtal med publiken. 

Seminariet kommer att dokumenteras i ljud och bild.  

Biljettbokningen till detta evenemang via nätet stänger 20/9 kl 15:30. Återstående biljetter släpps i biljettkassan på Operahögskolan 45 minuter innan föreställningen.