Information
 
Operahögskolan

Profilområdesseminarium professor Johanna Garpe

Johanna Garpe, nytillträdd professor i Kroppsliga och vokala praktiker håller ett öppet seminarium om sitt profilområde. Gäster blir Rikard Wolff och Robyn.

Rösten och kroppen som politiskt och socialt rum

Forskningsområdet Kroppsliga och vokala praktiker undersöker tekniker, metoder och system för att artikulera, tolka och kommunicera konstnärliga idéer och visioner genom kropp och röst. Centrala frågeställningar är interpretation och gestaltning i vid betydelse, men området rymmer också konstpedagogik och didaktik samt ett hållbarhetsperspektiv på praktiskt och konstnärligt utövande. Både individuella och kollektiva processer undersöks och i fokus står frågan hur praktik, teknik och gestaltning verkar och samspelar.

Johanna Garpe är regissör och nytillträdd professor i profilområdet Kroppsliga och vokala praktiker, tidigare professor i musikdramatisk gestaltning på Operahögskolan. Johanna har gjort ett 30-tal uppsättningar inom opera och teater i Skandinavien och i Tyskland samt varit verksam som dramaturg och dramatiker. På Operahögskolan har hon bland mycket annat byggt upp forskningsförberedande kurser, kurser i normkritik, handlett doktorander och varit utbildningsansvarig för operaregiprogrammet. Under sin tid som kulturråd i London inledde hon ett flertal samarbetsprojekt mellan svenska och brittiska kulturorganisationer och högskolor. Inom sitt profilområde kommer Johanna att ha ett speciellt fokus på interpretation och gestaltning som också har starka beröringspunkter med de andra profilområdena, i synnerhet Koncept & komposition.

Rikard Wolff är skådespelare, artist och debattör. Han har under sin gedigna karriär inom film, teve och teater skickligt gestaltat både fiktiva och verkliga män och kvinnor och propagerat för homosexuellas möjlighet att gestalta heterosexuella karaktärer. Rikard skriver låttexter som tonsätts av Sveriges främsta kompositörer. Han har gett ut ett stort antal album med både egna och andras sånger och sedan 1990-talet turnerat flitigt på konsertscenen. Han har fått stor uppmärksamhet för sina tolkningar av franska artister som Edith Piaf, Jaques Brel och Barbara och tilldelades 2013 Frankrikes förnämsta statsorden, Hederslegionen. Rikard har också tilldelats den svenska medaljen Litteris och Artibus för sina framstående konstnärliga insatser. 2011 debuterade han som författare med självbiografin Rikitiktavi – en folkhemsberättelse där hans egen livsresa och familjehistoria vävs samman med samhällets utveckling och utmaningar från 1930-talet till vår tid.

Robyn är artist, låtskrivare, producent och skivbolagsägare. Hon slog igenom som tonårig sångerska. 2004 bildade hon sitt egna skivbolag, Konichiwa Records. Sedan dess har Robyn framgångsrikt hanterat sitt eget musikskapande, men också samarbetat med en mängd artister i ofta oväntade konstellationer, såväl svenska (The Knife, Christian Falk, Neneh Cherry, Kleerup, Teddybears mfl) som internationella (Röyksopp, Snopp Dog, Britney Spears mfl). Hennes musik och liveframträdanden präglas av ett innovativt förhållningssätt till normer och teknik. Hon har blivit vald till Årets svensk 2010, fått KTH:s stora pris och inspirerat samma högskolas robotbyggarprogram till nya höjder. Robyn var en av artisterna som deltog på Fi:s valskiva och hon har filosoferat om miljö och hållbarhet i en uppmärksammad bilreklam, men lyckas ändå undkomma en politisk etikett.