Tv-serier - fristående kurs
Information
Ansök
Stockholms dramatiska högskola

Tv-serier - Fristående kurs

Tv-serier vänder sig till dig som redan är yrkesverksam författare/skrivande person; journalist, novell/romanförfattare, poet, filmmanusförfattare mfl och som vill vidareutbilda sig inom tv-serieformatet.

Kursen innehåller kurser i idéutveckling, hur du förhåller dig till en beställare, utveckling av koncept/skrivande och en kurs i hur en presenterar sitt koncept för en beställare. Kursen görs i samarbete med SVT Drama.

Syftet med kursen är att höja den teoretiska nivån och den praktiska kunskapen kring formen tv-serier. Du kommer att utveckla en tv-serieidé från tanke till ett grundkoncept - idéutveckla manus. En förståelse för hur hela projektutvecklingsprocessen ser ut, står i fokus. Du får träna på att framställa ett presentationsmaterial till en pitch så att du kan presentera din idé på ett sätt som väcker intresse hos finansiärer eller andra målgrupper.

Lärare

Huvudlärare för kursen är Malin Lagerlöf, lektor i filmmanus, som har över tjugo års erfarenhet som författare för tv, film och teater. Hon har bland annat skapat tv-serierna Bibliotektstjuven och Farang, skrivit manus till  långfilmerna Miffo och Vägen ut samt skrivit ett tiotal teaterpjäser.

Under kursen kommer du också ha ett flertal gästlärare med lång erfarenhet från tv-branschen.

 • Läs mer om utbildningen

  Kursen är en kompetensutveckling för redan yrkesverksamma. Du får teoretisk och praktisk kunskap i tv-serieformatets förutsättning för att efter kursen kunna fortsätta verka inom tv-serieområdet.

  Kursen inleds med en fas av idéutveckling där formatet tv-serier diskuteras. Därefter följer en längre period av självständigt skrivarbete under handledning av lärare från skolan. Kursen ger studenten tillfälle att diskutera sin idé i grupp och med en beställarrepresentant. I slutet av kursen utvecklar studenten sin förmåga att kommunicera sin idé samt fördjupar sin kunskap i att presentera idén för en beställare.

 • Behörighet

  Grundläggande behörighet för studier på avancerad nivå.

  Särskild behörighet:

  - Kandidatexamen

  - Svenska 1, 2 och 3

  - Engelska 5

  - Dokumenterad erfarenhet av skrivande för film och tv-serier, journalistik, roman- och novellförfattande eller motsvarande.

  Om du inte uppfyller de formella behörighetskraven för kursen kan du ansöka om att vi ska bedöma om du har skaffat dig motsvarande kunskaper på annat sätt och därmed är behörig genom ”reell kompetens”. Ansökan om reell kompetens lämnar du in tillsammans med din ansökan.

  Du kan också ansöka om undantag/dispens från kravet på grundläggande behörighet. Ansökan om undantag/dispens lämnar du in tillsammans med din ansökan.

  Läs mer om hur du visar din behörighet.

 • Värdefulla förkunskaper

  Du behöver ha kunskaper inom dramaturgi för berättande inom teater eller film (aristotelisk dramaturgi).

 • Så här söker du

  När utbildningen är öppen för ansökan söker du via vårt webbaserade ansökningssystem. Du kommer in i systemet genom att klicka på knappen "Ansök" på den här sida. Vi tar enbart emot ansökningar/intyg via ansökningssystemet, inte via mejl eller vanlig post.

  Sök i tid

  Påbörja din ansökan i god tid! Vänta inte till sista ansökningsdag bara för att upptäcka att uppkopplingen till nätet krånglar eller att du har fel format på dina filer. Du kan inte efteranmäla dig om du missar sista ansökningsdag. Tänk på att din ansökan måste vara inne senast 23.59 (svensk tid).

  • Resultatintyg på avslutad högskoleutbildning eller motsvarande 
  • Examensbevis inklusive resultatintyg som visar att du har en kandidatexamen eller motsvarande
  • Ditt gymnasiebetyg som visar att du har godkänt resultat i svenska 1, 2, 3 och engelska 5.
  • Dokument som visar att du har erfarenhet av skrivande för film och tv-serier, journalistik, roman- och novellförfattande eller motsvarande (Kan vara undertecknade intyg, kontrakt, avtal, publikationer mm.)
  • CV
  • Personligt brev där du beskriver varför du vill gå kursen.Skriv direkt i ansökningsformuläret högst 1 A4-sida (4 000 tecken)
  • Ett dokument där du presenterar en idé för en tv-serie. Max 2 A4-sidor (8000 tecken).

  Bekräftelse på din ansökan

  När du har skickat in din ansökan får du en bekräftelse till den e-postadress du har angett.

  Om du inte får ett bekräftelsemejl så titta i första hand i ditt skräppostfilter. Kontakta annars den tekniska supporten för ansökningssystemet:
  E-post: support@varbi.com

  Tekniska problem med din ansökan?

  E-post: support@varbi.com

  Telefon: 0520-58 00 50 (helgfria vardagar 08:30–12.00 och 13.00–16:30)

 • Efter sista ansökningsdag

  Efter sista ansökningsdag granskas din ansökan. Om den inte är komplett kontaktar vi dig via ansökningssystemet. Därefter gör en antagningsgrupp ett urval utifrån inkomna ansökningar.

 • Anmälnings- och studieavgifter

  Om du är svensk medborgare eller medborgare i ett EU eller EES-land är du inte skyldig att betala anmälnings- eller studieavgift. Det finns även andra grupper som är undantagna studieavgiftsskyldigheten.

  Sedan ett antal år har det införts anmälnings- och studieavgifter för svensk högskoleutbildning. Studieavgifternas nivå beror på vilken utbildning det gäller och är satt för att täcka de faktiska kostnaderna för aktuell utbildning. SKH har vissa möjligheter att utdela stipendier som täcker hela eller delar av studieavgiften.

  Om du är skyldig att betala anmälningsavgift  måste anmälningsavgiften om 900 SEK vara hos oss senast sista ansökningsdag för att vi ska kunna behandla din ansökan. Om vi inte har fått inbetalningen senast sista anmälningsdag kommer vi inte att gå vidare med din ansökan.

  Studieavgift:  300 000 SEK för student från tredje land.

  Här kan du läsa mer om anmälnings- och studieavgifter, hur du betalar och hur du ansöker om studieavgiftsstipendium.