Skådespelare skriver manus - fristående kurs
Information
Ansök
Stockholms dramatiska högskola

Skådespelare skriver manus - fristående kurs

Känner du som skådespelare att du har en berättelse inom dig, men vet inte riktigt hur du ska få ner den på papper? Skådespelare gestaltar berättelser med sin röst och sin kropp. Denna kurs syftar till att utveckla skådespelares berättande förmåga genom att ge dem nya verktyg och kunskap om skiftande arbetsprocesser för att skriva för scen, film, radio och tv. Vi tror att din erfarenhet av att själv spela har betydelse för hur du väljer att berätta.

Du söker till kursen med en idé till ett manus för antingen film, TV, scen eller radio, och utvecklar sedan den idén under kursens gång. Terminen inleds med ett introducerande seminarium med syfte att starta upp studenternas skrivprocess och behandlar struktur, karaktärsutveckling och tematik, samt praktiskt arbete i form av mindre skrivövningar. Studenterna kommer också att få tips och tankar om hur man kan lägga upp och planera sitt enskilda skrivarbete. Under introduktionsseminariet kommer varje student att presentera sin idé för gruppen och reflektera kring de övriga studenternas textidéer. Efter detta skriver studenten mot deadlines, studenterna läser varandras texter och samlas sedan i mindre grupper med en handledare för att diskutera manusen. Detta kommer att pågå olika i intervaller under hela terminen.

Tider för seminarierna görs i möjligaste mån upp med studenterna så att de som deltar även kan underhålla sin professionella praktik parallellt med att de studerar.

 • Läs mer om utbildningen

  Kursen riktar sig till yrkesverksamma skådespelare som vill fördjupa sin kunskap om och erfarenhet av att skriva manus för film, TV, scen eller radio.

  Kursen startar med 3 gemensamma dagar. Sedan skriver studenterna mot deadlines med träffar var tredje vecka - träffarna är på kvällstid på högskolan.
  I mitten av perioden, har man en "fokusdag" som följs av fortsatt arbete med träff var tredje vecka,

  Man har en gemensam kursavslutning med läsningar av varandras manus i 2 dagar.

  Lärare är Jacob Hirdwall och Dennis Magnusson

  Jacob Hirdwall har arbetat med produktioner för film, tv och teater. Han är sedan 2001 fast knuten till Dramaten. Hans texter har spelats på ett flertal ställen i Sverige men även utomlands.  1994–2001 var han som dramaturg knuten till Göteborgs Stadsteater, Folkteatern i Göteborg, Stockholms Stadsteater och Teaterhögskolan i Stockholm. Han var med och startade Dramatens scen Elverket 2003 och ansvarade där för Elverkets dramatikergrupp 2003–2006. Jacob grundade 2007 den politiskt oberoende kulturtankesmedjan Det Osynliga tillsammans med Stina Oscarson. 2011-2012 var han verksam som konsulent vid Dramatikkens Hus i Oslo. 2013 startade han frigruppen Ensembleverket där tal-, dans- och musikteater förenas. Sedan 2017 är han ledare för tankesmedjan Bergman studio, Dramatens forum för textutveckling.

  Dennis Magnusson skriver för både tv, film och en rad teaterscener runt om i landet och har hunnit bli både hyllad och omdebatterad. Allt oftare grundas hans skrivande på iakttagelser och stämningar som hämtats ur uppväxtmiljön. Han presenterar ofta oväntade infallsvinklar på det till synes självklara. En pjäs som tar avstamp i hans bakgrund är Att döda ett tivoli, som ingick i Backa Teaters Brott & Straff trilogi och som fortfarande spelas ofta runtom i landet. På sistone har han varit involverad som manusförfattare till den uppmärksammade tv-serien 30 grader i februari. Han var också långfilmsdramaturg för den internationella biosuccén Låt den rätte komma in. Dennis har även skrivit manus till den norska långfilmen Flykten från Bastöy (2010), tv-serier som Vänner och fiender (1996), Vita lögner (1997), Oskyldigt dömd (2008) Jordskott (2015) och radioföljetongen Bollebygd goes armageddon. År 2014 skrev han pjäsen Kikkiland, som hade premiär på Göteborgs Stadsteater och där artisten och sångerskan Kikki Danielsson spelade en av rollerna.

  För frågor kring kursen kontakta

  Simon Norrthon, Prefekt, lektor i skådespeleri
  simon.norrthon@uniarts.se

  Jacob Hirdwall, jacob.hirdwall@dramaten.se

  Dennis Magnusson, magnusson.manus@gmail.com

 • Behörighet

  Grundläggande behörighet för studier på avancerad nivå.

  Särskild behörighet

  - 120 hp inom skådespeleri eller motsvarande
  - Svenska 1, 2 och 3 eller motsvarande
  - Engelska 5 eller motsvarande

   

   

  Om du inte uppfyller de formella behörighetskraven för kursen kan du ansöka om att vi ska bedöma om du har skaffat dig motsvarande kunskaper på annat sätt och därmed är behörig genom ”reell kompetens”. Ansökan om reell kompetens lämnar du in tillsammans med din ansökan.

  Du kan också ansöka om undantag/dispens från kravet på grundläggande behörighet. Ansökan om undantag/dispens lämnar du in tillsammans med din ansökan.

  Läs mer om hur du visar din behörighet.

 • Värdefulla förkunskaper

  Du är yrkesverksam skådespelare, du tycker om att skriva - även om du inte riktigt vet hur du ska lägga upp din berättelse.

 • Så här söker du

  När utbildningen är öppen för ansökan söker du via vårt webbaserade ansökningssystem. Du kommer in i systemet genom att klicka på knappen "Ansök" på den här sida. Vi tar enbart emot ansökningar/intyg via ansökningssystemet, inte via mejl eller vanlig post.

  Sök i tid

  Påbörja din ansökan i god tid! Vänta inte till sista ansökningsdag bara för att upptäcka att uppkopplingen till nätet krånglar eller att du har fel format på dina filer. Du kan inte efteranmäla dig om du missar sista ansökningsdag. Tänk på att din ansökan måste vara inne senast 23.59 (svensk tid).

  I din ansökan ska ingå

  • dokument som styrker din grundläggande och din särskilda behörighet. 
  • CV
  • personligt brev: Skriv en motivering till varför du söker kursen och berätta lite om dig själv. Skriv direkt i ansökningsformuläret eller ladda upp en textfil, högst en A4 (ca 4 000 tecken).
  • en beskrivning av det skrivprojekt som du vill utveckla inom kursen. Max två A4 (ca 8 000 tecken).

  Bekräftelse på din ansökan

  När du har skickat in din ansökan får du en bekräftelse till den e-postadress du har angett.

  Om du inte får ett bekräftelsemejl så titta i första hand i ditt skräppostfilter. Kontakta annars den tekniska supporten för ansökningssystemet:
  E-post: support@varbi.com

  Tekniska problem med din ansökan?

  E-post: support@varbi.com

  Telefon: 0520-58 00 50 (helgfria vardagar 08:30–12.00 och 13.00–16:30)

 • Efter sista ansökningsdag

  Efter sista ansökningsdag granskas din ansökan. Om din ansökan inte är komplett kontaktar vi dig via ansökningssystemet. Därefter gör en antagningsgrupp ett urval utifrån inkomna ansökningar. Vid behov innehåller urvalsprocessen även intervjuer i ett andra steg.

 • Anmälnings- och studieavgifter

  Om du är svensk medborgare eller medborgare i ett EU eller EES-land är du inte skyldig att betala anmälnings- eller studieavgift. Det finns även andra grupper som är undantagna studieavgiftsskyldigheten.

  Sedan ett antal år har det införts anmälnings- och studieavgifter för svensk högskoleutbildning. Studieavgifternas nivå beror på vilken utbildning det gäller och är satt för att täcka de faktiska kostnaderna för aktuell utbildning. SKH har vissa möjligheter att utdela stipendier som täcker hela eller delar av studieavgiften.

  Om du är skyldig att betala anmälningsavgift  måste anmälningsavgiften om 900 SEK vara hos oss senast sista ansökningsdag för att vi ska kunna behandla din ansökan. Om vi inte har fått inbetalningen senast sista anmälningsdag kommer vi inte att gå vidare med din ansökan.

  Studieavgiften för kursen är 166 000 SEK.

  Här kan du läsa mer om anmälnings- och studieavgifter, hur du betalar och hur du ansöker om studieavgiftsstipendium.