Regi och skådespeleri - fristående kurs
Information
Ansök
Stockholms dramatiska högskola

Regi och skådespeleri - fristående kurs

Det här är en kurs för dig som har erfarenhet av regi eller skådespeleri och som är intresserad av samspelet mellan skådespelaren och regissören.

Under kursens gång undersöker vi samarbetet mellan skådespelare och regissörer genom att arbeta praktiskt med dramatiska scener.

Vilken roll spelar regissörens och skådespelarens samverkan för processen? På vilka sätt kan  regissören låta skådespelarens praktiska arbete påverka val av sceneri, spelstil, form och rollens gestaltning? Vilka inititativ kan skådespelaren ta under repetitionsarbetet som stödjer regissörens arbete?

 • Läs mer om utbildningen

  Kursen består av föreläsningar, seminarier och praktiskt arbete i mindre grupper. Du kommer att få reflektera kring ditt praktiska arbete, genomföra skrivuppgifter samt redovisa ditt arbete.

  Kursen leds av Anna Pettersson, regissör och teaterchef på Strindbergs Intima Teater och doktorand på StDH/SKH. Hennes forskningsfråga är; "Hur kan man skapa ett expanderat utrymme för skådespelarens kroppsliga impulser under repetitionsprocessen?"

 • Behörighet

  Grundläggande behörighet för studier på grundnivå

  Särskild behörighet: 30 hp inom huvudområdet Scen och media eller motsvarande

  Om du inte uppfyller de formella behörighetskraven för kursen kan du ansöka om att vi ska bedöma om du har skaffat dig motsvarande kunskaper på annat sätt och därmed är behörig genom ”reell kompetens”. Ansökan om reell kompetens lämnar du in tillsammans med din ansökan.

  Du kan också ansöka om undantag/dispens från kravet på grundläggande behörighet. Ansökan om undantag/dispens lämnar du in tillsammans med din ansökan.

  Läs mer om hur du visar din behörighet.

 • Värdefulla förkunskaper

  Erfarenhet av regi eller skådespeleri

 • Så här söker du

  När utbildningen är öppen för ansökan söker du via vårt webbaserade ansökningssystem. Du kommer in i systemet genom att klicka på knappen "Ansök" på den här sida. Vi tar enbart emot ansökningar/intyg via ansökningssystemet, inte via mejl eller vanlig post.

  Sök i tid

  Påbörja din ansökan i god tid! Vänta inte till sista ansökningsdag bara för att upptäcka att uppkopplingen till nätet krånglar eller att du har fel format på dina filer. Du kan inte efteranmäla dig om du missar sista ansökningsdag. Tänk på att din ansökan måste vara inne senast 23.59 (svensk tid).

  Bifoga följande till din ansökan:

  • CV
  • personligt brev där du motiverar varför du söker kursen

  Bekräftelse på din ansökan

  När du har skickat in din ansökan får du en bekräftelse till den e-postadress du har angett.

  Om du inte får ett bekräftelsemejl så titta i första hand i ditt skräppostfilter. Kontakta annars den tekniska supporten för ansökningssystemet:
  E-post: support@varbi.com

  Tekniska problem med din ansökan?

  E-post: support@varbi.com

  Telefon: 0520-58 00 50 (helgfria vardagar 08:30–12.00 och 13.00–16:30)

 • Efter sista ansökningsdag

  Efter sista ansökningsdag granskas din ansökan. Om din ansökan inte är komplett kontaktar vi dig via ansökningssystemet. Därefter gör en antagningsgrupp ett urval utifrån inkomna ansökningar. Vid behov  innehåller urvalsprocessen även intervjuer som ett andra steg.

 • Anmälnings- och studieavgifter

  Om du är svensk medborgare eller medborgare i ett EU eller EES-land är du inte skyldig att betala anmälnings- eller studieavgift. Det finns även andra grupper som är undantagna studieavgiftsskyldigheten.

  Sedan ett antal år har det införts anmälnings- och studieavgifter för svensk högskoleutbildning. Studieavgifternas nivå beror på vilken utbildning det gäller och är satt för att täcka de faktiska kostnaderna för aktuell utbildning. SKH har vissa möjligheter att utdela stipendier som täcker hela eller delar av studieavgiften.

  Om du är skyldig att betala anmälningsavgift  måste anmälningsavgiften om 900 SEK vara hos oss senast sista ansökningsdag för att vi ska kunna behandla din ansökan. Om vi inte har fått inbetalningen senast sista anmälningsdag kommer vi inte att gå vidare med din ansökan.

  Avgiften för kursen är 75 000

  Här kan du läsa mer om anmälnings- och studieavgifter, hur du betalar och hur du ansöker om studieavgiftsstipendium.