Go Public! Din röst - din story - fristående kurs
Information
Stockholms dramatiska högskola

Go Public! Din röst - din story - fristående kurs

Go Public! Din röst - din story är en ny kurs på Stockholms dramatiska högskola/StDH i samarbete med Fryshuset. Målet är att förnya Sveriges scener genom att ge plats åt en mångfald av erfarenheter och röster.

Go Public! är en kurs för dig som drömmer om att jobba på eller runt scen och vill utveckla din vilja och förmåga att nå dit. Go Public! är en kurs för dig som:

 • har lusten att berätta
 • vet att du vill berätta för scen men inte vet hur eller med vad
 • både vet att du vill berätta för scen och med vad, men som inte visste att StDH var för dig

Du behöver inga särskilda förkunskaper mer än lusten och nyfikenheten att berätta för scen - antingen genom att t.ex. sätta ljuset, skriva texten, göra scenografin eller skapa kostymerna, att stå där själv eller producera.

 

 • Läs mer om utbildningen

  Kursen löper 10 september – 16 november på halvfart.  Kursdeltagarna träffas två till tre halvdagar i veckan.

  Under tio veckor lär du dig mer om hur det går till att skapa en föreställning – vare sig det är en enmansföreställning eller stor musikal. Du får handledning och stöd i att utveckla din förmåga att sceniskt berätta om det som är viktigt för dig. Genom att jobba med både rum, teknik och kropp, röst och text får du undersöka olika sätt att gestalta för scenen

  Du får träffa andra som jobbar professionellt med scenkonst på olika sätt, till exempel ljustekniker, kostymörer, dansare, skådespelare, regissörer, manusförfattare och producenter för att höra dem berätta om sitt arbete. Du går och ser olika former av scenkonst - dans, teater, stand up, spoken word. Efteråt pratar vi om vad vi sett och vad vi tänker om det. Det är din egen berättelse och förmåga som ska utvecklas.

  Kursen är på halvtid så du kan antingen jobba samtidigt eller ta studielån om du vill.

  Kursledare:
  Iki Gonzalez Magnusson är bland annat initiativtagare till kulturföreningen Utopia och du hör även Iki som programledare i Funk i P1, Sveriges radio.

  Iki_Gonzalez_Magnusson_Foto_Anna_Carlsson_300x240.jpg

   

  Har du några frågor om kursen ring eller mejla:

  Christina Molander:
  christina.molander@uniarts.se

  Emil Rosén Adsten: emil.rosenadsten@fryshuset.se

  Maria Bolme: maria.bolme@fryshuset.se
  0708 777 418 

 • Behörighet

  För att läsa kursen behöver du ha grundläggande behörighet för studier på grundnivå eller motsvarande.

  Om du inte uppfyller de formella behörighetskraven för kursen kan du ansöka om att vi ska bedöma om du har skaffat dig motsvarande kunskaper på annat sätt och därmed är behörig genom ”reell kompetens”. Ansökan om reell kompetens lämnar du in tillsammans med din ansökan.

  Du kan också ansöka om undantag/dispens från kravet på grundläggande behörighet. Ansökan om undantag/dispens lämnar du in tillsammans med din ansökan.

  Läs mer om hur du visar din behörighet.

 • Värdefulla förkunskaper

  Du behöver inga särskilda förkunskaper mer än lusten och nyfikenheten att berätta för scen - antingen genom att till exempel sätta ljuset, skriva texten, göra scenografin eller skapa kostymerna, att stå där själv eller producera.

 • Så här söker du

  När utbildningen är öppen för ansökan söker du via vårt webbaserade ansökningssystem. Du kommer in i systemet genom att klicka på knappen "Ansök" på den här sida. Vi tar enbart emot ansökningar/intyg via ansökningssystemet, inte via mejl eller vanlig post.

  Sök i tid

  Påbörja din ansökan i god tid! Vänta inte till sista ansökningsdag bara för att upptäcka att uppkopplingen till nätet krånglar eller att du har fel format på dina filer. Du kan inte efteranmäla dig om du missar sista ansökningsdag. Tänk på att din ansökan måste vara inne senast 23.59 (svensk tid).

  1. Registrera dig genom att ange namn och e-postadress.
  2. Fyll i din personliga information, inkl. ev. personnummer.
  3. Fyll i ansökningsformuläret och ladda upp efterfrågade dokument.

  Innan du laddar upp dina dokument måste du förbereda dem:

  De dokument du skannar in ska vara original. Om dokumentet är i färg ska du skanna det i färg.

  Skanna ALLA sidor i dokumentet, även de sidor som endast innehåller instruktioner eller annat som inte nödvändigtvis rör ditt betyg. Se till att sidorna hamnar i en och samma fil,

  Om du laddar upp kopior av originaldokument måste dokumenten vara vidimerade. Att en kopia är vidimerad innebär att någon har skrivit sin namnteckning, namnförtydligande och telefonnummer på handlingen och på så sätt intygar att kopian stämmer med originalet. Du kan be någon du känner eller en myndighetsperson att vidimera dina dokument.

  Alla textfiler ska vara i pdf-format

  Döp dokumenten med innehåll och ditt namn t.ex. CV_Förnamn_Efternamn

  Följande dokument behöver finnas med för att din ansökan ska vara komplett:

  1. Passkopia (om det är aktuellt för dig) Numera måste sökande från s.k. tredje land betala anmälningsavgift, och om antagen även studieavgift, för sina högskolestudier i Sverige. Du som är medborgare i ett EU, EES-land eller är schweizisk medborgare behöver varken betala anmälningsavgift eller studieavgift. För att få veta vilken grupp du tillhör måste vi kontrollera ditt medborgarskap genom att du laddar upp en passkopia/giltigt identitetskort. Du som har svenskt personnummer eller svenskt medborgarskap behöver inte ladda upp en passkopia. Kom ihåg att ange ditt personnummer när du fyller i ansökan.
  2. Dokumentation som visar att du uppfyller grundläggande behörighet för högskolestudier. Ladda upp din gymnasieexamen/ditt slutbetyg från gymnasiet som visar att du uppfyller grundläggande behörighet för högskolestudier. Saknar du slutbetyg kan du ansöka om validering av reell kompetens.
  3. En film på två minuter där den sökande agerar eller på annat sätt presenterar sig konstnärligt samt berättar varför hen vill gå utbildningen (Max filstorlek 150MB)

  Bekräftelse på din ansökan

  När du har skickat in din ansökan får du en bekräftelse till den e-postadress du har angett.

  Om du inte får ett bekräftelsemejl så titta i första hand i ditt skräppostfilter. Kontakta annars den tekniska supporten för ansökningssystemet:
  E-post: support@varbi.com

  Tekniska problem med din ansökan?

  E-post: support@varbi.com

  Telefon: 0520-58 00 50 (helgfria vardagar 08:30–12.00 och 13.00–16:30)

 • Efter sista ansökningsdag

  Alla som sökt kursen kommer att få ett besked om sin behörighet.

  Efter bedömning av behörighet sker  eventuellt urval baserat på den två minuters film du bifogar din ansökan. Din ansökan bedöms av en antagningsgrupp. Utöver filmen kan de välja att kalla till intervju för att få mer underlag för sitt urval.

 • Anmälnings- och studieavgifter

  Om du är svensk medborgare eller medborgare i ett EU eller EES-land är du inte skyldig att betala anmälnings- eller studieavgift. Det finns även andra grupper som är undantagna studieavgiftsskyldigheten.

  Sedan ett antal år har det införts anmälnings- och studieavgifter för svensk högskoleutbildning. Studieavgifternas nivå beror på vilken utbildning det gäller och är satt för att täcka de faktiska kostnaderna för aktuell utbildning. SKH har vissa möjligheter att utdela stipendier som täcker hela eller delar av studieavgiften.

  Om du är skyldig att betala anmälningsavgift  måste anmälningsavgiften om 900 SEK vara hos oss senast sista ansökningsdag för att vi ska kunna behandla din ansökan. Om vi inte har fått inbetalningen senast sista anmälningsdag kommer vi inte att gå vidare med din ansökan.

  Studieavgiften för kursen är 70 249 SEK för studenter från tredjeland.

  Här kan du läsa mer om anmälnings- och studieavgifter, hur du betalar och hur du ansöker om studieavgiftsstipendium.