Att göra opera II - fristående kurs
Information
Ansök
Operahögskolan

Att göra opera II - fristående kurs

Kursen behandlar grundförutsättningarna för att skapa ett operaverk med fokus på ovanliga eller alternativa miljöer eller sammanhang. Den vänder sig till tonsättare, sångare, regissörer, scenografer, kostymörer, producenter, dramatiker m.fl. som vill veta mer om opera och ett operaverks tillkomst.

Kursdeltagarna kommer att möta yrkesverksamma inom operakonsten som alla har en rik erfarenhet och kunskap kring hur man skapar en opera. Kursen koncentrerar sig på operans dramatiska och musikaliska dramaturgi framförallt inom operakonstens nya format som utspelas i andra lokaler, för nya publikgrupper och med andra konstnärliga utmaningar. Kursen omfattar även textens och musikens förhållande till varandra, kammaropera, regi och scenografi.

Kursen är en utveckling av kursen Att göra opera! som gick höstterminen 2015, men förutsätter inte deltagande i föregående kurs.

 • Läs mer om utbildningen

  Kursansvarig: Jonas Forssell, tonsättare.

  Övriga föreläsare: Stina Ancker regissör, Ulla Kassius scenograf, Dan Turdén regissör, Maria Sundqvist regissör och konstnärlig ledare och Magnus Lindman dramaturg.

  Lokal: Rörelsesalen Operahögskolan, Teknikringen 35, KTH campus.

  Kursens upplägg:

  1. torsdag 23 mars 18-20.30

  2. måndag 27 mars 18-20.30

  3. måndag 3 april 18-20.30

  4. torsdag 6 april 18-20.30

  5. torsdag 20 april 18-20.30

  6. måndag 24 april 18-20.30

  7. torsdag 27 april 18-20.30

  8. måndag 8 maj 18-21 (ev 17-21), examinationssemiarium, examinator Wilhelm Carlsson.

  (med reservation för ändringar)

   

 • Behörighet

  Grundläggande behörighet för studier på grundnivå
  Särskild behörighet: Konstnärliga studier om 60 hp eller motsvarande

  Om du inte uppfyller de formella behörighetskraven för kursen kan du ansöka om att vi ska bedöma om du har skaffat dig motsvarande kunskaper på annat sätt och därmed är behörig genom ”reell kompetens”. Ansökan om reell kompetens lämnar du in tillsammans med din ansökan.

  Du kan också ansöka om undantag/dispens från kravet på grundläggande behörighet. Ansökan om undantag/dispens lämnar du in tillsammans med din ansökan.

  Läs mer om hur du visar din behörighet.

 • Värdefulla förkunskaper

 • Så här söker du

  När utbildningen är öppen för ansökan söker du via vårt webbaserade ansökningssystem. Du kommer in i systemet genom att klicka på knappen "Ansök" på den här sida. Vi tar enbart emot ansökningar/intyg via ansökningssystemet, inte via mejl eller vanlig post.

  Sök i tid

  Påbörja din ansökan i god tid! Vänta inte till sista ansökningsdag bara för att upptäcka att uppkopplingen till nätet krånglar eller att du har fel format på dina filer. Du kan inte efteranmäla dig om du missar sista ansökningsdag. Tänk på att din ansökan måste vara inne senast 23.59 (svensk tid).

  Bekräftelse på din ansökan

  När du har skickat in din ansökan får du en bekräftelse till den e-postadress du har angett.

  Om du inte får ett bekräftelsemejl så titta i första hand i ditt skräppostfilter. Kontakta annars den tekniska supporten för ansökningssystemet:
  E-post: support@varbi.com

  Tekniska problem med din ansökan?

  E-post: support@varbi.com

  Telefon: 0520-58 00 50 (helgfria vardagar 08:30–12.00 och 13.00–16:30)

 • Efter sista ansökningsdag

  Urval till kursen görs genom en samlad bedömning av inlämnade ansökningshandlingar. I bedömningen tas hänsyn till tidigare utbildning och kunskap, arbetslivserfarenhet eller andra erfarenheter värdefulla för den sökta kursen. I bedömningen tas särskild hänsyn till konstnärlig erfarenhet/verksamhet med fokus på och anknytning till kursinnehållet.

 • Anmälnings- och studieavgifter

  Om du är svensk medborgare eller medborgare i ett EU eller EES-land är du inte skyldig att betala anmälnings- eller studieavgift. Det finns även andra grupper som är undantagna studieavgiftsskyldigheten.

  Sedan ett antal år har det införts anmälnings- och studieavgifter för svensk högskoleutbildning. Studieavgifternas nivå beror på vilken utbildning det gäller och är satt för att täcka de faktiska kostnaderna för aktuell utbildning. SKH har vissa möjligheter att utdela stipendier som täcker hela eller delar av studieavgiften.

  Om du är skyldig att betala anmälningsavgift  måste anmälningsavgiften om 900 SEK vara hos oss senast sista ansökningsdag för att vi ska kunna behandla din ansökan. Om vi inte har fått inbetalningen senast sista anmälningsdag kommer vi inte att gå vidare med din ansökan.

  Studieavgift: 68 250 SEK för student från tredje land.

  Här kan du läsa mer om anmälnings- och studieavgifter, hur du betalar och hur du ansöker om studieavgiftsstipendium.