Klas Dykhoff

Ljudrum

Forskare: Klas Dykhoff

Klas Dykhoff är professor i filmljud och har ett pågående utvecklingsarbete som heter Ljudrum. Klas idé är att spela in befintliga ljudmiljöer och sen återge dem någon annanstans. För att det ska bli så illusoriskt väljer Klas att spela in i 8- kanalsstereo.

För att spela upp dessa inspelningar, har Max Edkvist, produktionstekniker på Stockholms konstnärliga högskolas, konstruerat och byggt 8 rundstrålande högtalare och specialförstärkare till dessa. Tack vare de specialbyggda förstärkarna kan Klas skapa ett stort stereofält där åhörarna kan röra sig, utan att ljudbilden kollapsar. Där åhörarna kan gå runt i den fiktiva ljudmiljön och lyssna på olika saker i den och ändå behålla illusionen av hela miljön.

Klas menar att det här ska kunna användas för att göra berättelser, ett slags hörspel, men där åhörarna befinner sig i själva berättelsen.

Klas är fascinerad av förhållandet mellan perspektiv, rum och berättelse. Att man kan byta perspektiv på ett välkänt rum och därmed skapa en ny berättelse. Han menar att tack vare möjligheten att klippa mellan olika rum och olika perspektiv kan han skapa berättelser, och genom att placera nya berättelser i kända rum kan han förändra åhörarnas perspektiv på dessa.

Det här är en process som börjar med att Klas spelar in ett antal kända miljöer, som Centralstationen I Stockholm, en svensk skog och en stad. Han kommer sedan prova om han kan förflytta åhörarna mellan dessa platser med bara ljudet. I nästa steg kommer han att iscensätta berättelser som använder dessa förflyttningar.

Max Edkvist har varit ansvarig för den del som handlar om att utveckla och bygga tekniken som vi använder.

KlasDykhoff_Ljudrum_bild2original_1100x620.jpg
 
Centralstationen i Stockholm.