Information
 

”The Raft” av Marcus Lindeen vinnare av DOX:AWARD

2018-03-16

Den 17 mars var det premiär för filmen The Raft (Flotten) på filmfestivalen CPH:DOX i Köpenhamn där den också tävlade och vann huvudpriset DOX:AWARD. CPH:DOX i Köpenhamn är en av världens största dokumentärfestivaler. Marcus Lindeen är doktorand i film och media på Stockholms konstnärliga högskola och det här är den andra filmen, i en planerad trilogi, med studiobaserade dokumentärfilmer. Arbetet har färdigställts under Marcus första år som doktorand.

 

.TheRaft_Poster_listbildnyhet.jpg               TheRaft_MarcusLindeen_director_1_listbildnyhet.jpg
Poster "The Raft"                              Regissör Marcus Lindeen

Regissören Marcus Lindeen undersöker i sitt forskningsprojekt ”Den iscensatta dokumentären” hur man som regissör kan arbeta med dokumentärt material i studiomiljö. Vad händer när man istället för att åka ut i verkligheten bjuder in den till filmstudion och använder sig av arbetsmetoder hämtade från teatern och spelfilmen? Doktorandarbetet kommer att resultera i slutförandet av en trilogi med dokumentärfilmer inspelade i studiomiljö. Den första filmen, "Ångrarna", hade premiär redan 2010 och vann både en Guldbagge för bästa dokumentär, tv-priset Kristallen och Prix Europa för bästa europeiska dokumentär. Filmen skildrar ett samtal mellan två äldre svenska män som båda ångrar sina könsbyten.
 
Filmen "The Raft” (eller ”Flotten” som är den svenska filmtiteln) handlar om ett socialt experiment från 1973 då elva personer drev över Atlanten på en flotte för att undersöka våld och sexuella relationer. Det är en internationell samproduktion som spelats in i en studio i Trollhättan där scenografen Simone Grau Roney skapat en exakt replika av flotten där delar av besättningen återförenas för första gången på över fyrtio år för att prata om experimentet. Filmen som produceras av Erik Gandini och bolaget Fasad får premiär på svenska och danska biografer hösten 2018, men redan förra året så ställde Marcus ut scenografin till Flotten som en interaktiv konstinstallation på Centre Pompidou i Paris och i mars 2018 kommer utställningen, som innehåller både ljud och video, att visas på nytt på Charlottenborg Kunsthal i Köpenhamn. Installationen på Charlottenborg är en del av utställningen #WHATIF som pågår fram till den 22 maj.

Länk till filmen på CPH:DOX: The Raft

Länk till utställningen: Charlottenborg Kunsthal

Delseminarium 2018

Fredagen den 13 april kommer det första delseminariet i doktorandprojektet "Den iscensatta dokumentären" att presenteras på Stockholms dramatiska högskola där Marcus Lindeen visar filmen och reflekterar kring arbetet tillsammans med regissören och författaren Stig Björkman. Seminariet är öppet för alla som är intresserade. 

Läs mer om delseminariet den 13 april:  "Den iscensatta dokumentären"

Läs om Marcus Lindeens doktorandprojektet "Den iscensatta dokumentären"