Information
 

Det pågående kulturkriget i Polen uppmärksammas i examensarbete på StDH

Nu kan du se delar av tv-studenten Eva Kopitos examensarbete om kulturkriget i Polen på SVT Kulturnyheterna.

Med anledning av Polens nya nationalkonservativa regering som vill föra en patriotisk kulturpolitik valde StDH:s tv-student Eva Kopito att göra sitt examensarbete om landets pågående "kulturkrig".  

I februari i år reste hon runt och besökte några av Polens viktigaste teatrar och kulturinstitutioner.

Resultatet är två uppmärksammade reportage för SVT Kulturnyheterna.

Reportage 1: Den polska teatern – ett kulturkrig inför öppen ridå

Sedan det konservativa regeringspartiet PiS (Lag och Rättvisa) kom till makten i Polen har teaterpjäser försökt stoppas, kulturbidrag dragits in, och personal sparkats runt om i landet. Kulturnyheterna har besökt en anrik teater i Wroclaw som blivit en symbol för ett djupt splittrat Polen.

Se reportaget om polska teatern.

Reportage 2: Filmskolan som står pall mot propagandan

En av världens äldsta och bästa filmskolor ligger i den polska staden Lodz och har sedan starten 1948 varit en frizon för filmskapare. Men i dagens Polen vittnar flera kulturarbetare om påtryckningar från det regerande nationalkonservativa partiet Lag och Rättvisa (PiS). Kulturnyheterna träffade filmskolans rektor som är orolig för utvecklingen i landet.

Se reportaget om polska filmskolan.

Examination på StDH

Vid Evas examination den 23 maj kl 13:00 på StDH, kommer journalisten och författaren Maciej Zaremba att delta som extern gäst.  Som student i Polen under 1960-talet skrev han regimkritiska artiklar i olika studenttidningar och tvingades då arbeta under pseudonym. Nu arbetar han sedan många år på Dagens Nyheters kulturredaktion. 2009 blev han utsedd till hedersdoktor vid Lunds universitet.

Du kommer också kunna ta del av Evas examensarbete på StDH den 31 maj då skolans institution för film och media bjuder in till öppen visningsdag av årets samtliga examensproduktioner inom berättande animerad film, radio och tv.

Håll utkik efter mer info!

2017-03-21